Ruimtelijk beheer

Thema Milieu

Realisatie van het beleid

Afval
De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd sterk toe. Ook kan een toename in recycling leiden tot een CO2-reductie. Daarom werkt de overheid samen met het bedrijfsleven om zuiniger en slimmer met grondstoffen om te gaan. In het Grondstoffenakkoord staan afspraken om de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen.
Voor huishoudelijk afval is dit landelijk vertaald naar het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG). De VANG-doelstelling voor 2020 is 100 kilogram restafval per inwoner en 75 % hergebruik. En in 2025 nog maar 30 kg restafval.
Om aan deze doelstellingen te kunnen voldoen is in januari 2020 in de gemeente Nieuwkoop Afval Scheiden Loont gestart. Bij dit model bestaat de afvalstoffenheffing uit een vast en een variabel deel (tariefdifferentiatie). Het vaste deel is lager dan de oorspronkelijke heffing en het variabele deel hangt af van de hoeveelheid restafval die een huishouden aanbiedt. Het aanbieden van GFT-afval, papier en PMD is gratis. De achterliggende gedachte is dat huishoudens die goed afval apart houden minder afvalstoffenheffing betalen dan huishoudens die weinig tot niets apart houden. Het is voor inwoners een goede stimulans om het huishoudelijk afval zoveel mogelijk te scheiden. In januari 2020 is gestart met dit model. Na een moeizame periode ten aanzien van het uitgeven/wisselen van de diverse containers zijn de  resultaten over het eerste jaar zeer goed.
De hoeveelheid fijn restafval is met 42 % afgenomen tot 98 kilogram per inwoner per jaar. De apart ingezamelde grondstoffen zijn allemaal toegenomen. GFT-afval, papier, glas en textiel met 22 tot 28 %. De hoeveelheid PMD is verdubbeld. In de gemeente Nieuwkoop wordt 77 % van al het huishoudelijk afval (fijn en grof) hergebruikt. Hiermee wordt de landelijke doelstelling voor 2020 gerealiseerd. De totale hoeveelheid restafval (fijn en grof) is afgenomen van 192 naar 122 kilogram per inwoner per jaar.
Om kinderen vroegtijdig ervan bewust maken dat afval een waardevolle grondstof is, zijn wij in samenwerking met Cyclus de project Afvalvrije School en Sport Schoon (sportverenigingen) gestart. Bijna alle scholen en sportverenigingen doen hieraan mee.

Klimaatadaptatie en riolering
In november 2020 is het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2021-2025 vastgesteld door de gemeenteraad. Het GRP beschrijft op hoofdlijnen hoe de gemeente invulling geeft aan de gemeentelijke watertaken. Het betreft een visie en strategie voor de lange termijn. Artikel 4.22 van de wet milieubeheer stelt het hebben van een actueel GRP verplicht voor alle gemeenten. Sinds de invoering van de Wet gemeentelijke watertaken (Wgw) moet het GRP ook ingaan op het beheer van grondwater en hemelwater. Voor het eerst is in dit GRP de klimaatadaptatie goed geborgd in doelstellingen, capaciteit en middelen.

In 2020 zijn de areaalgegevens voor de riolering grotendeels op orde gebracht. Vervolgens is, in samenhang met het thema klimaatadaptatie, het Basisrioleringsplan (BRP) opgesteld. Deze is medio 2020 afgerond. Het BRP geeft inzicht in de hydraulische werking van ons rioolsysteem. Dit inzicht is van belang voor de kwantiteit en de kwaliteit van het afvalwater.
Naast het BRP zijn er ook stresstesten uitgevoerd voor wateroverlast, hitte en droogte. Dit is een wettelijke eis in het kader van het rijksprogramma ‘Deltaplan Klimaatadaptatie’. De uitkomsten zijn net na de zomer gedeeld met de gemeenteraad en zijn voor onze inwoners te vinden op de website.

Op basis van het BRP, de stresstesten en de rioolinspecties is het riool onderhoudsprogramma opgezet. Dit is het Gemeentelijk RioleringsPlan 2020-2025 (GRP). Het GRP is in oktober door de gemeenteraad vastgesteld. Met dit GRP hebben we inzicht in de werkzaamheden, de capaciteit en de middelen, om de komende vijf jaar ons rioolsysteem adequaat te onderhouden. Met als doel ons rioolsysteem goed te laten functioneren en invulling te geven aan onze wettelijke watertaken. Voor het eerst is in dit GRP het thema klimaatadaptatie goed verankerd, zowel in beleid als in de uitvoering. Hiermee kunnen we de gemeente voorbereiden op een klimaatrobuuste buitenruimte. De voorlichting aan onze inwoners in het programma ‘Steenbreek’ is hiermee ook vastgelegd.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2021 08:43:50 met de export van 07/06/2021 08:33:41