Sociaal domein

Thema Werk en inkomen

Realisatie van het beleid

Goede uitvoering Participatiewet
In de begroting werd aangegeven dat we voor 2020 het aantal inwoners dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering zou worden teruggebracht tot 200. Dit is niet gelukt. Aan het einde van 2020 ontvingen 220 personen  een uitkering op grond van de Participatiewet. De stijging is in 2020 uiteraard beïnvloed door Covid-19. Hierdoor nam de instroom wat toe maar ook begon de uitstroom te stagneren. Er zijn maatregelen getroffen om deze groep zo snel mogelijk werk aan te bieden in branches waar de vraag juist toenam.  

Tozo
De gemeente Alphen aan den Rijn voert ook de Covid-19 regelingen voor ZZP-ers voor de gemeente Nieuwkoop uit; de Tozo ( Tijdelijke Overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). De regeling kent een voorziening voor levensonderhoud en voor een bedrijfskrediet. De voorlichting over de regeling is vanuit de gemeente Nieuwkoop, de gemeente Alphen en de Verenigde Ondernemers Nieuwkoop (VON) gedaan. De gemeente krijgt de uitkeringskosten inclusief de uitvoeringskosten van het Rijk vergoed. Samen met de VON en Rijnvicus wordt ook gekeken hoe (voormalig) ZZP-ers kunnen worden ondersteund.     
In Nieuwkoop  is aan ca 100 zelfstandigen een uitkering levensonderhoud toegekend en 8 ondernemers hebben een bedrijfskrediet ontvangen ogv de Tozo

Nieuwkoop Werkt
In september 2020 is het beleidsplan Nieuwkoop Werkt 2.0 vastgesteld. De activiteiten die hieruit voortkomen worden beïnvloed door het voortduren van Covid-19. In 2020 is bijvoorbeeld meer ingezet op ondersteuning van zelfstandigen en maatregelen gericht op voorkoming van schulden. Andere zaken zoals gesprekken met inwoners die langdurig in de uitkering zitten, zullen vermoedelijk pas eind 2021 kunnen plaatsvinden.

Minimabeleid
Het aantal huishoudens dat gebruik maakt van een voorziening van stichting Leergeld is gestegen van 70 gezinnen in 2019 naar 106 in 2020. De stijging van het aantal verstrekkingen is mede door een toename van aanvragen werkenden (zzp-ers en ondernemers).Ook heeft Leergeld kinderen via de basisschool voorzien van een laptop voor het volgen van thuisonderwijs.

In 2020 hebben 113 kinderen gebruik gemaakt van het Jeugdfonds sport & cultuur.
Dit zijn er 12 minder dan vorig jaar. Deze daling houd waarschijnlijk verband met de Covid-19 maatregelen, waardoor het niet altijd mogelijk was om te sporten. In 2020 hebben 27 volwassenen gebruik gemaakt van het Volwassenenfonds Sport en Cultuur. Dit zijn 37 aanvragen minder dan in 2019. Ook deze daling komt waarschijnlijk door de Covid-19 maatregelen. Hierdoor is het voor volwassenen lange tijd niet mogelijk geweest om deel te nemen aan activiteiten van (sport) verenigingen.

Statushouders
In 2020 is de invoering van de nieuwe Wet Inburgering wederom uitgesteld tot uiteindelijk 1 januari 2022. Om het inburgeringsonderwijs aan te kunnen bieden zijn er samen met de Rijnstreek gemeenten en Holland Rijnland gemeenten aanbestedingstrajecten gestart om het inburgeringsonderwijs in te kopen. Deze trajecten worden in 2021 afgerond.

Door het uitstellen van de wet, bleef er langere tijd veel onduidelijk over de invulling. Dit in combinatie met de Covid-19 maatregelen maakt het lastig om een echte pilot te draaien. Wel is er in 2020 zoveel mogelijk gewerkt volgens de nieuwe wet.

Door Covid-19 zijn de statushoudersbegeleiders veel bezig geweest met het informeren van de statushouders over corona en met het begeleiden van schoolgaande kinderen en schoolgaande volwassenen. Dit gaat zowel om het inburgeringsonderwijs als regulier onderwijs zoals een mbo opleiding. Van de statushouders die drie jaar en langer in de gemeente Nieuwkoop wonen is 59% van de meerderjarigen niet afhankelijk van een uitkering.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2021 08:43:50 met de export van 07/06/2021 08:33:41