Sociaal domein

Thema Onderwijs en ontwikkeling

Realisatie van het beleid

Nieuw VVE-beleid
Vanaf september 2020 is de nieuwe subsidiëren regeling Peuteropvang en Voorschoolse Educatie ingegaan. Kinderopvang Polderpret, Kinderopvang de Ark, Kindcentrum de Boomhut en Stichting Kinderopvang Liemeer hebben subsidie ontvangen.
Daarnaast zijn dit schooljaar de twee plusleidsters gestart, zij gaan één op één begeleiding geven aan doelgroeppeuters binnen de Voorschoolse locaties.
De kinderopvangloacties hebben vanwege het coronavirus een periode alleen noodopvang kunnen aanbieden. Tijdens de lockdown hebben de organisatie op verschillende manieren contact gehad met de (doelgroep)peuters en de ouders. Er zijn knutselopdracht gemaakt om thuis uit te voeren maar er zijn ook online voorleesmomenten georganiseerd.

Verbinding onderwijs en jeugdhulp
Vanaf het schooljaar 2020/2021 is een pilot van start gegaan met een sociaal pedagogische begeleider op school, die kinderen die vastlopen op gedrag, laagdrempelig kan ondersteunen vanuit de school. Dit wordt bekostigd uit de onderwijssubsidies. De pilot wordt uitgevoerd door het JGT. Er is een door het onderwijs en het JGT gezamenlijk een projectplan opgestart. In januari 2021 vindt een eerste tussenevaluatie plaats. De eerste geluiden vanuit het onderwijs en JGT zijn positief.

Strategisch plan onderwijs en huisvesting
In juli 2020 stelde de gemeenteraad het geactualiseerde strategisch plan onderwijs en huisvesting vast. Naast actualisatie van budgetten en de duurzaamheidsambitie, is de belangrijkste toevoeging de ontwikkeling van het IKC in Woerdense Verlaat. Het IKC in Woerdense Verlaat zal de functies basisonderwijs, kinderopvang, gymzaal en gemeenschapsruimte omvatten. Daarnaast gaat de gemeente onderzoeken of er een sportfunctie kan worden toegevoegd aan het IKC in Nieuwveen, ter vervanging van De Ringkant.

Voortgang bouw IKC in Ter Aar en IKC Zevenhoven
De bouw van de eerste twee nieuwbouw IKC's in onze gemeente, in Ter Aar en Zevenhoven, is in het eerste kwartaal van 2020 gestart. Beide projecten zijn voorspoedig verlopen, waardoor eind 2020 alles er op wijst dat de IKC's in 2021 volgens planning of zelf eerder hun deuren kunnen openen. Het IKC 7hoven wordt vanaf mei in gebruik genomen, het IKC De Vaart in Ter Aar na de zomervakantie. Beide projecten bleven in 2020 binnen het door de gemeenteraad beschikbare bouwkrediet.

Oprichting beheerstichting IKC De Vaart
In 2020 is een beheermodel uitgewerkt voor exploitatie van het nieuwe IKC De Vaart in Ter Aar.
Gemeente en schoolbestuur WIJ de Venen hebben de oprichting van een stichting met vertegenwoordigers uit beide organisaties voorbereid. Deze beheerstichting zal een uitvoerende beheerpartij contracteren voor de dagelijkse gang van zaken. Daarnaast is de inkoop van een aantal facilitaire diensten in gang gezet.

Locatiekeuze IKC Langeraar en Papenveer
In oktober is de gemeente gestart met het proces voor het kiezen van een locatie voor het IKC in Langeraar. Hier zijn diverse belanghebbenden bij betrokken, zoals onderwijs, kinderopvang, dorpsraad en eigenaren van ander maatschappelijk vastgoed in het dorp. De dorpsraad heeft een enquête gehouden onder inwoners van Langeraar en Papenveer naar hun voorkeur. De twee locatie-opties uit het strategisch plan onderwijs en huisvesting zijn de huidige schoollocatie en een locatie nabij voetbalvereniging Altior.
In het eerste kwartaal van 2021 neemt de gemeenteraad een besluit over de locatiekeuze.

Oplevering en opening nieuwbouw Ashram College
Hoewel de school in december 2019 al technisch was opgeleverd, is in maart 2020 het nieuwe Ashram College officieel geopend, enkele weken voorafgaand aan de 1e lockdown. Gedurende 2020 is de openbare ruimte om de school heen afgerond. Het Ashram College heeft diverse contacten met derde partijen over medegebruik van het schoolgebouw, helaas kan hier momenteel vanwege Corona nog geen verdere invulling aan worden gegeven.

Jeugdhulp
Als gevolg covid-19 is de geplande aanbesteding van de jeugdhulp in 2020 niet doorgegaan. Alle lopende regionale contracten zijn met een jaar verlengd om de continuïteit van jeugdhulp in 2021 te kunnen garanderen.
Covid-19 heeft uiteraard ook invloed gehad op de lopende jeugdhulp. Er moest meer worden gewerkt met contacten via beeldbellen en er is rond de noodopvang intensief samengewerkt met het onderwijs.
In 2020 werden we al vroeg geconfronteerd met bereikte budgetplafonds bij jeugdhulpaanbieders. In urgente gevallen is zorg ingezet, maar kinderen zijn hierdoor ook op een wachtlijst terecht gekomen als de zorg minder urgent was. Er zijn maatregelen getroffen om de kosten van jeugdhulp beter te beheersen maar de effecten daarvan waren in 2020 nog niet merkbaar. Tegelijkertijd toont recent landelijk onderzoek (AEF rapport) aan dat de tekorten een landelijk probleem zijn en binnen het huidige stelsel en beschikbare budget nauwelijks oplosbaar zijn. De tekorten van Nieuwkoop zijn vergelijkbaar met het landelijk beeld.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2021 08:43:50 met de export van 07/06/2021 08:33:41