Bestuur en dienstverlening

Thema Bestuur

Realisatie van het beleid

Bestuurlijke wisselingen
Op 3 februari werd de heer Robbert-Jan van Duijn geïnstalleerd als nieuwe burgemeester. Bij een nieuwe burgemeester hoort ook een uitgebreid kennismakingsprogramma met inwoners, dorpsraden, verenigingen en instellingen. Als gevolg van alle Covid-19 maatregelen moest dit programma noodgedwongen zeer sterk worden gewijzigd. Op een aangepaste wijze vonden toch vele kennismakingen plaats. Na afsluiting van alle Covid-19 beperkingen zal verder worden ingezet op kennismaking en verdere introductie.
In dit verslagjaar heeft wethouder Bernadette Wolters (Natuurlijk Nieuwkoop) haar functie om gezondheidsredenen neergelegd. Op 1 oktober 2020 heeft de gemeenteraad op voordracht van de fractie van Natuurlijk Nieuwkoop de heer Gerben van Duin benoemd tot wethouder. Ook deze nieuwe wethouder heeft binnen alle beperkingen van de Covid-19 maatregelen zich ingezet om zo snel mogelijk kennis te maken met de gemeente en haar inwoners, verenigingen en instellingen.

(Digitale) Participatie
Door het Covid-19 hebben we op een andere manier ons participatieproces moeten inrichten. Grote bijeenkomsten waren in 2020 niet mogelijk. Wel hebben we aangepaste teambijeenkomsten en bijeenkomsten in zeer kleine groepen (Covid-19 proef) georganiseerd om toch voortgang te kunnen blijven boeken bij projecten.
Snelle implementatie van een digitale participatietool: Denkmee.nieuwkoop.nl heeft ervoor gezorgd dat we toch heel veel invulling konden geven aan de participatie. Deze aanpak bleek heel succesvol zelfs. De angst dat vooral oudere inwoners niet mee zouden kunnen doen bleek ongegrond. In de diverse fases van het RES-participatieproces hebben we hier goed zicht op gehouden.

Dorpsraden
Voor de kern Nieuwkoop zijn we in 2019 gestart met de voorbereiding van dorpsraden of andere voor het (grotere) dorp Nieuwkoop passende vormen. Er zijn gesprekken geweest met diverse bewoners uit de verschillende wijken. Uit de gesprekken bleek, dat men vooral gericht is op de eigen wijk. In Ter Aar en Korteraar was het destijds ook niet makkelijk om een dorpsraad op te richten, gezien de grootte van het dorp. Tegelijkertijd is de Omgevingsvisie van start gegaan, waarbij is geconcludeerd dat het verstandig is om eerst de Omgevingsvisie tot stand te laten komen en daarna te kijken of de visie mogelijkheden geeft tot het opzetten van een dorpsvisie, met vrijwilligers uit Nieuwkoop, binnen het genoemde kader. Conclusie: Groot dorp, verschillende wijken en de Omgevingsvisie hebben invloed op het opzetten van een dorpsvisie die kan leiden tot een dorpsraad of andere platform passend in het dorpsgericht werken.
Ook was het de bedoeling dat de gesprekken met de besturen van dorpsraden in maart 2020 zouden plaatsvinden. Per dorpsraad zou er in samenspraak met de secretaris van de dorpsraad een duidelijke agenda gemaakt worden voor het overleg. Door de maatregelen rondom het Covid-19 waren en zijn fysieke bijeenkomsten niet mogelijk. Inmiddels hebben de dorpsraad besturen hun weg kunnen vinden in het digitaal vergaderen. In maart 2021 worden de gesprekken gepland voor de jaarprogramma’s 2021.

Verkiezingen
Om de verkiezingen zo veilig mogelijk te laten verlopen zijn gemeenten gehouden aan de Covid-19 maatregelen die we vanuit het Rijk aangereikt hebben gekregen voor het organiseren van de verkiezingen. In 2020 is een succesvolle start gemaakt met het organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen, wat voor burgerzaken enorm veel extra werk met zich meebracht en gaat brengen in 2021.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2021 08:43:50 met de export van 07/06/2021 08:33:41