Ruimtelijke ontwikkeling

Thema Economie, Toerisme, Natuur

Realisatie van het beleid

Detailhandelsnota
Na bespreking van de conceptnota met de projectgroep in april 2020 volgde medio juli de inspraakronde voor inwoners, stakeholders en raadsleden gevolgd door het vaststellen van de nota op 24 september.

Centrumvisie Ter Aar
Het is niet eenvoudig gebleken om met het centrum van Ter Aar een verbeterslag te maken, waarbij vooral de langgerektheid van het centrum en het parkeren knelpunten zijn. Uiteindelijk zijn er twee denkrichtingen ontwikkeld voor het centrumgebied. Op basis hiervan is een tussenstap ingebouwd richting de ‘markt’ om expertise van die kant te benutten om zo te komen tot een uitvoerbaar vervolgtraject. Dit heeft veel inzicht gegeven. In overleg met de projectgroep wordt gewerkt aan een voortgangsdocument voor deze lastige opgave.

Centrumvisie Nieuwkoop
In januari 2021 is de Centrumvisie en het Centrumplan Nieuwkoop door de raad vastgesteld. Wij kijken terug op een mooi project waar met veel enthousiasme van alle betrokkenen een mooi perspectief is neergezet als ‘huiskamer van Nieuwkoop’. Ondanks de beperkingen door de covid-19 pandemie, wat met name veel extra inspanningen vroeg om de participatie en samenwerking soepel te laten verlopen, is er een realistische visie met een uitvoeringsprogramma tot stand gekomen op basis waarvan de uitvoering kan worden opgepakt.

Greenport Aalsmeer
Eind 2020 is een inventarisatie afgerond die inzicht geeft in de ruimtebehoefte van bedrijven in maatwerk- en transformatiegebieden. Ook is een gebiedsinventarisatie verricht om te komen tot een gebiedsvisie energie. De inventarisatie geeft aan hoeveel energie per gebied en per type teelt kan worden geleverd en beperkt zich tot vijf concentratieregio’s waaronder glastuinbouwgebied Nieuw Amstel in de gemeente Nieuwkoop. Inmiddels is een startnotitie over de aanleg van warmtenetten uitgewerkt tot een plan van aanpak. Verder heeft de Greenport in september een startnotitie vastgesteld voor een Plan van Aanpak voor de huisvesting van buitenlandse werknemers.
Voor de integratie van spuit-gietfabrikant TN Plastics bij Koeleman Potplanten is een businesscase opgesteld en is de planuitwerking ondersteund. Het college heeft ingestemd met een principeverzoek van Koeleman in deze.

Visie op maatwerkgebieden als onderdeel van de ruimtelijke visie Greenport Aalsmeer 2015-2025
LTO heeft haar visie op de maatwerkgebieden voltooid en aangeboden aan de betrokken wethouders. In het vierde kwartaal is er op ambtelijke niveau gewerkt aan een startnotitie voor het opstellen van een integrale gemeentelijke visie op de maatwerkgebieden.

Ondernemersloket
Bij het ondernemersloket zijn ook in 2020 weer tal van vragen binnengekomen van ondernemers. Ten dele betrof dit de gebruikelijke vragen rondom vergunningverlening op openingstijden. Daarnaast riep ook Covid-19 vele vragen op. Het allergrootste deel van deze vragen hebben we kunnen afvangen door te verwijzen naar die organisaties en regelingen waar een ondernemer zich moet wenden om steun te krijgen. De verwijzingen op de website zijn daarbij zo actueel mogelijk gehouden. Daarbij is geprobeerd om zo min mogelijk dubbel werk te doen en uitleg en aanvraagprocedure te laten plaatsvinden waar het thuishoort, bijvoorbeeld bij Rijksoverheid of bij de Economic Developement Board Alphen (EDBA).

Standplaatsenbeleid
Standplaatsen en de weekmarkten leveren een bijdrage aan het lokaal aanbieden van levensmiddelen en andere, dagelijkse goederen. Daarmee leveren ze ook een bijdrage aan de leefbaarheid in de kernen binnen de gemeente Nieuwkoop. In 2020 is een aanvang gemaakt met het herzien van het Aanwijzingsbesluit Standplaatsen. Hiermee wordt het beleid rondom standplaatsen in lijn gebracht met de nieuwe detailhandelsvisie en wordt de plaats, ruimte en tijd die door een standplaats wordt ingenomen tegen de actualiteit gehouden. Het standplaatsenbeleid zal in 2021 worden afgerond.

Covid-19 en Economie
Het jaar 2020 stond in het teken van Covid-19 en alle beperkingen die dit met zich meebracht. De economie heeft nogal wat veranderingen laten zien in markt- en consumentengedrag. Het goede nieuws is dat een aantal ondernemers in de gemeente in 2020 een goed omzetjaar heeft gehad. Het gaat daarbij vooral om die bedrijven die goederen leveren die in en om het eigen huis kunnen worden gebruikt zoals supermarkten. Voor andere ondernemers bracht Covid-19 grote problemen. De horecasluitingen en de sluitingen in de dienstensector (bijvoorbeeld kappers) zorgden er voor dat een aantal ondernemers met moeite het hoofd boven water hield. Waar mogelijk heeft de gemeente ondernemers geholpen bijvoorbeeld door het gedogen van terrasuitbreidingen, maar als gemeente hebben we slechts beperkte mogelijkheden om iets te kunnen en mogen doen. Afspraken binnen de Veiligheidsregio en de Covid-wet zijn daarbij leidend.
Voor sommige ondernemers bleken de bestaande hulp- en steunmaatregelen onvoldoende om de continuïteit van hun onderneming te waarborgen.  

Beleidsvisie Recreatie en Toerisme
In november 2020 heeft de Raad de visie vastgesteld. Met de visie zetten we in op bezoekers die de rust, de natuur en de kwaliteit van recreatie in de gemeente Nieuwkoop kunnen beleven en waarderen. Daarbij is uitdrukkelijk aandacht voor duurzaamheid en de balans tussen recreatieve druk en de kwetsbaarheid van het gebied. De visie geeft bovendien een kader voor het beoordelen van commerciële en verenigingsinitiatieven op het gebied van recreatie. Deze nota kan ook niet los worden gezien van de nieuwe Detailhandelsnota en de Centrumplannen.

Recreatie en Toerisme – Covid19
Waar het NBTC in 2019 nog een sterke groeiverwachting liet zien van bezoeken door buitenlandse toeristen aan Nederland is die verwachting in 2020 zeer sterk naar beneden bijgesteld. Die voorspelling is uitgekomen, maar tijdens de afgelopen zomer bleek ook dat er veel meer recreanten vanuit de regio en vanuit Nederland naar Nieuwkoop kwamen dan voorheen het geval was.

Nieuwkoop Marketing
De marketing van ons recreatief en toeristisch aanbod is van heel groot belang als we onze bezoekers ambities willen waarmaken. Nieuwkoop Marketing speelt daarin een belangrijke rol. Deze stichting werkt vanuit eigen kracht, maar ook vanuit de gebundelde kracht als onderdeel van de Groene Hart marketing strategie. Tijdens de vaststelling van de Nota Recreatie en Toerisme zijn er tevens door de Raad financiële middelen vrijgemaakt om het werk van de Stichting in ieder geval voor de komende twee jaar veilig te stellen.

Bestuurlijke Tafel Vrije Tijd, Water en Groen (Groene Hart)
Binnen de  tafel wordt zowel op bestuurlijk als ambtelijk niveau samengewerkt aan thema’s die in het hele Groene Hart, of delen daarvan, belangrijk zijn. Voor Nieuwkoop is dat in het bijzonder het uitvoeringsprogramma Hollandse Plassen. Dit uitvoeringsprogramma is in 2020 opgeleverd en dient als basis voor de verdere ontwikkeling van waterrecreatie, onder andere in Nieuwkoop. Speerpunten daarbij zijn van infrastructurele aard zoals de bedieningstijden van bruggen en sluizen en facilitaire voorzieningen langs de routes zoals bijvoorbeeld sanitair, overnachtingsmogelijkheden en laadpalen voor elektrische boten.

Recreatieve wandelpaden
Er bestaan vijf boerenland-wandelpaden in Nieuwkoop. Het afsluiten van de contracten voor deze paden is overgedragen van de gemeente aan de Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn (SLA). De SLA had al het contractbeheer van één pad. De werkzaamheden worden naar tevredenheid uitgevoerd en vanwege de uniformiteit -ook regionaal- is het contractbeheer voor de overige paden ook overgedragen aan de SLA.

Overeenstemming eigenaren Ringdijk
Vanwege de wens van de gemeente om over de Ringdijk een boerenlandpad te realiseren,
heeft de Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn op ons verzoek de eigenaren van
deze dijk benaderd. Het betreft het gedeelte Ringdijk vanaf de Molenkade tot de aansluiting met het Zouthuissluizermolenpad. De SLA heeft overeenstemming bereikt over de realisatie van een wandelpad.

Drechtdoorsteek
Een bevaarbare doorsteek tussen de Westeinder Plas en de Drecht staat al tientallen jaren op de politieke agenda. De doorsteek blijft aandacht krijgen als belangrijke infrastructurele mogelijkheid met een veel grotere impact dan alleen een verbetering in recreatief varen. Ook bedrijvigheid en wellicht woningbouw kunnen hiermee gemoeid zijn. Op dit ogenblik zijn de betrokken gemeenten positief over het idee van de Drechtdoorsteek. Nieuwkoop vervult hierbij een ambassadeursrol.

Papeneiland
Op 14 december 2020 is het (openbare) Papeneiland deels geopend resulterend in betere en meer toegankelijke dagrecreatieve mogelijkheden aan het Kerkpad. Voor extra beweging in de buitenlucht kan er gebruik worden gemaakt van trimtoestellen voor volwassenen. De lokale waterscouting heeft nu een plek voor het afmeren van vletten en voor de opslag en drogen van zeilen. De watertoren is in gebruik en zo ook het openbare toilet. Aan de andere kant van het eiland zijn (enkele) aanlegplekken om kort af te meren voor de kleine watersport (sloepen, kano's en kleine zeilboten). Er is een ecologische zone gerealiseerd tussen het Papeneiland en het Kerkpad, deze zone is voor het bevorderen van de biodiversiteit. Hiermee is een groot aantal wensen uit het ideeënboek Langeraarse Plassen uit 2014 gerealiseerd in 2020.
In 2020 heeft het Papeneiland in diverse kranten gestaan en is op TV (omroep Max) geweest. Het Papeneiland is opgenomen in lokale wandelroutes

             

.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2021 08:43:50 met de export van 07/06/2021 08:33:41