Ruimtelijke ontwikkeling

Thema Grondzaken en Vastgoed

Realisatie van het beleid

Kadernota Grondbeleid
De huidige Kadernota Grondbeleid 2017 - 2020 is toe aan herziening. In de zomer van 2020 is gestart met de actualisatie naar een Nota Grondbeleid 2021 - 2025. Er is een inventarisatie gemaakt van actuele ontwikkelingen met betrekking tot het grondbeleid en dit is in relatie gebracht met de rol die wij als gemeente voor onszelf zien op dit beleidsterrein. Ook is gekeken naar waar met het huidige grondbeleid op wordt ingezet en waar op ingezet kan worden. Hierbij zijn verschillende maatschappelijke thema’s betrokken. Het doel is om tot een integraal grondbeleid te komen waarbinnen deze maatschappelijke thema’s een plek krijgen. Op 17 november 2020 zijn de hoofdlijnen van de op te stellen Nota Grondbeleid gepresenteerd aan de gemeenteraad. Het streven is om de Nota Grondbeleid voor de zomer van 2021 voor besluitvorming aan de raad aan te bieden.

Vastgoednota
De vastgoednota, met daarin beleidskaders voor het bezit, het gebruik en de instandhouding van het gemeentelijk vastgoed is in 2020 door de raad vastgesteld. De nota maakt een koppeling tussen de doelstellingen van het vastgoedbeleid en de doelstellingen van beleidsinhoudelijke programma’s.

Aanleg warmterivier Schoterhoek II
De aanleg van de warmterivier (het warmtenet) Schoterhoek II is in het vierde kwartaal 2020 gestart. Dit is het eerste warmtenet van Nederland met effluent als bron. Door de pilot bij zwembad Aarweide is waardevolle informatie verzameld, dit heeft geholpen bij de aanleg van de warmterivier. Toch is er enige vertraging bij de aanleg opgelopen. Ondanks dat gewerkt wordt met bewezen technieken, moest er bij de aanleg nog veel aan engineering worden gedaan. De warmterivier is eind februari 2021 operationeel.

Bovenwijkse voorzieningen Driekoppenland
De aanleg van de bovenwijkse voorzieningen bij het project Driekoppenland maken onderdeel uit van het woonrijp maken van het project. Hier is eind 2020 mee gestart. Het tweede kwartaal van 2021 wordt de aanleg afgerond. Er is dan een groot park gerealiseerd met uitgebreide speelvoorzieningen en een fietsverbinding naar de ‘Rooie Dijk’ (Molenweg).

Woningbouwprojecten

Buytewech-Noord
In februari 2020 is het stedenbouwkundig plan Buytewech-Noord, waarin klimaat, ‘doelgroep wonen’, mobiliteit en duurzaamheid belangrijke principes zijn, door de raad vastgesteld. Er is een start gemaakt met het opstellen van een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte (experiment in het kader van het Omgevingsplan). Ook zijn er inmiddels de eerste schetsen van het landschapsplan. Het (landelijke) stikstofdossier heeft ook voor Buytewech-Noord de nodige vertraging veroorzaakt. In 2021 wordt de stikstofrapportage afgerond.

Damstaete
De sociale huurwoningen met ‘Nul-Op-de-Meter’ (NOM) zijn opgeleverd en inmiddels bewoond. Het project is in 2020 geheel afgerond.  

De Verwondering
Op het Noorder- en Zuidereiland zijn in 2020 alle vrije kavels verkocht of verkocht onder voorbehoud. De eerste woningen zijn inmiddels gebouwd en bewoond. De openbare inrichting krijgt een klimaat-adaptieve invulling waarbij rekening is gehouden met verbetering van de biodiversiteit.

Land van Koppen
De laatste kavels binnen dit project zijn verkocht en geleverd. Nagenoeg alle woningen zijn in 2020 opgeleverd. Datzelfde geldt voor de openbare ruimte.

Lindelaan (locatie voormalige Ashram College)
Voor de woningbouw ter plaatse is in 2020 een concept verkaveling en programma opgesteld gebaseerd op de door de raad vastgestelde startnotitie.
Om herontwikkeling en woningbouw mogelijk te maken, dient het oude Ashram college gesloopt te worden. Nader ecologisch onderzoek heeft de aanwezigheid van beschermde diersoorten aangetoond. Een ontheffingsaanvraag om toch te mogen slopen loopt inmiddels bij Omgevingsdienst Haaglanden. Evenals bij het Koetshuis speelt op deze locatie ook de stikstofproblematiek een rol.

Teylerspark II
In juli 2020 is de Startnotitie ontwikkeling Teylerspark fase 2 Nieuwveen, voor de nieuwbouw van koopwoningen, vastgesteld door de raad. Bij de uitwerking van het plan en het bekijken van kansen en risico’s is het plangebied in overleg met de provincie uitgebreid. Hierdoor is de bouw van circa 63 koopwoningen voor jongeren en starters mogelijk (in plaats van eerder 45 woningen) en waarvoor een drietal verkavelingen en programma's in lijn met de startnotitie zijn opgesteld.

Scholenlocaties Ter Aar
In Ter Aar is het IKC De Vaart in aanbouw. Op de locaties van de huidige drie scholen (het Kompas, de Vosseschans en de Fontein) is woningbouw voorzien welke reeds is geborgd in het bestemmingsplan Ter Aar Vernieuwd Verbonden. Er is in 2020 gestart met de voorbereidingen voor de sloop en herontwikkeling van de scholen vanaf september 2021, als de school naar het nieuwe IKC is verhuisd.

Tochtpad/De Dobbe Noordeinde
In mei heeft de raad de startnotitie voor dit project vastgesteld. De raad heeft op dat moment ook een motie aangenomen en het college gevraagd met de omwonenden van de Dobbe in gesprek te gaan en de raad te informeren over vervolgstappen. Alvorens dit overleg plaats heeft gevonden is (opnieuw) naar de bouwmogelijkheden in dit gebied gekeken en heeft afstemming met de provincie plaatsgevonden.

Langeraar Oost (Vivero)
Van het project Vivero zijn in 2020 alle resterende kavels op een na verkocht, zijn nagenoeg alle woningen gebouwd en is de openbare ruimte opgeleverd. De eerste contouren van het aangrenzende Landgoed Langeraar zijn inmiddels te zien.

Vlinderlocatie
In december 2020 is de Startnotitie herontwikkeling Vlinderlocatie, voor de sloop van de sporthal en nieuwbouw van circa 44 middenhuur appartementen, vastgesteld door de raad.

Vrouwenakker West
De voorbereidingen voor het plangebied Vrouwenakker West zijn opgepakt. Het betreft een lastige locatie, waarbij de gemeente de beschikking heeft over twee percelen grond. In 2020 heeft de raad ingestemd met een grondruil, waardoor deze percelen met elkaar verbonden zijn. De verdere uitwerking vraagt evenzeer creativiteit, omdat de percelen geen ontsluiting tot de openbare weg kennen.

Zuidhoek & Meijepark
In 2020 zijn de laatste vrije kavels, op een na, geleverd en is met de bebouwing ervan gestart. Het woonrijp maken van het plangebied is aan het eind van het jaar afgerond. Daarmee is, op het verdiepen van een watergang na, het project Zuidhoek afgerond.

Covid-19 - verkoop kavels
Bij de verkoop van woon- en bedrijfskavels was het vooral in de eerste weken na het uitbreken van de Covid-19 pandemie merkbaar dat het consumenten- en producentenvertrouwen daalde. Potentiële kopers van woon- en bedrijfskavels waren onzeker en een aantal geïnteresseerden haakte af. Toch is de kavelverkoop van de Verwondering in 2020 zeer goed verlopen, mede door interesse van nieuwe potentiële kopers. Eind 2020 waren alle beschikbare woonkavels van dit project (onder voorbehoud) verkocht. Ook is er voldoende interesse voor bedrijfskavels op Schoterhoek II. De fasering van de uitgifte van de bedrijfskavels van dit project is over meerdere jaren gespreid. Vooralsnog zien we geen noodzaak om naar aanleiding van de Covid-19 pandemie maatregelen te nemen met betrekking tot de kavelverkoop.

Covid-19 verhuur vastgoed (inkomsten-uitgaven)
Voor ondernemers en organisaties die door de Covid-19 maatregelen in de problemen komen zijn er diverse (Rijks)regelingen. Hier zijn huurders met vragen ook actief op gewezen, de gemeente heeft geen zicht op het aantal aanvragen en de toekenning ervan. Enkele huurders van gemeentelijke accommodaties hebben ook bij de gemeente om huurverlaging/-kwijtschelding gevraagd. Hierbij wordt steeds naar de specifieke situatie van de aanvrager gekeken.

De sportaccommodaties zijn in 2020 slechts zeer beperkt geopend geweest. Voor compensatie van de inkomstenderving doordat de gemeentelijke sportaccommodaties niet konden worden gebruikt, heeft de gemeente de ‘tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties’ (TVS) aangevraagd bij het Rijk. Deze is inmiddels toegekend voor de eerste drie maanden van de ‘lockdown’.

Covid-19 horeca de Vlinder
De exploitant van de Vlinder Rijnvicus heeft in 2020 nauwelijks omzet gedraaid door sluiting van de horeca gedurende het grootste deel van het jaar. De inkomsten vanuit de horeca waren voor de gemeente dus ook een stuk lager.

Covid-19 participatie Centrumlocatie Nieuwveen
Het eerste participatietraject dat te maken kreeg met de Covid-19 beperkingen was dat van het project Centrumlocatie Nieuwveen. Met een andere opzet kon het lopende participatietraject met enige vertraging toch worden voortgezet. De deelnemers waren enthousiast over de (nieuwe) manier van werken en hebben een voortvarende, constructieve en enthousiaste bijdrage aan de planvorming kunnen leveren. Hoewel Covid proof participatie veel intensiever is dan de reguliere sessies, en daardoor ook veel meer ambtelijke inzet vroeg, heeft op deze wijze het proces toch voortgang gekregen.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2021 08:43:50 met de export van 07/06/2021 08:33:41