Ruimtelijk beheer

Thema Beheer openbare ruimte

Realisatie van het beleid

Leefomgeving
De kwaliteit van de woon- en leefomgeving draagt in belangrijke mate bij aan het woonplezier en het welzijn van onze inwoners. Een fijne woonomgeving verbindt onze inwoners en draagt bij aan de cohesie in de wijk. Wij willen met een goede kwaliteit van de woonomgeving en de wijze waarop wij de inwoners betrekken bij het beheer van de openbare ruimte bereiken dat zij zich verbonden en verantwoordelijk voelen voor hun woonomgeving. Door onze inwoners te betrekken en door samenwerking willen wij bereiken dat zij een bijdrage leveren aan het beheer van de openbare ruimte.

Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid is voor ons een speerpunt. Overlast en onveiligheid door doorgaand verkeer, vooral vracht- en landbouwverkeer, moet aantoonbaar verminderen. Wij pakken onveilige situaties voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers aan. In december 2020 is het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) is voor een periode van 2020 tot en met 2030 door de gemeenteraad vastgesteld. Het GVVP schetst de gewenste infrastructuur met aandacht voor verkeersveiligheid, bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid voor alle type verkeer: bussen, vrachtauto’s, auto’s, fietsers en ook de voetgangers. Ook beschrijft het GVVP op hoofdlijnen welke maatregelen hiervoor nodig zijn. Samen vormt dit de leidraad voor investeringen in de komende jaren.

Groen in de openbare ruimte
Met een natuurlijk openbaar groen en meer aandacht voor ecologisch groenbeheer willen wij een bijdrage leveren aan een lokale verbetering van de biodiversiteit en bereiken dat onze inwoners meer kennis hebben van en begrip hebben voor dit thema. Daarnaast draagt meer groen in de openbare ruimte bij aan de klimaatadaptie van de leefomgeving en vermindert de wateroverlast en hittestress in het stedelijk gebied. We hebben in 2020 verder uitvoering gegeven aan het verbeteren en vermeerderen van groen in de leefomgeving door groenvakken te renoveren en bij de plant- en boomkeuze rekening te houden met de klimaatdoelstellingen. De onkruidbestrijding vindt op ecologische wijze plaats door inzet van heet water. De bermen worden ecologisch gemaaid en afgeruimd. Hierdoor krijgen bloemen en kruiden de ruimte. Dit draagt weer bij aan de biodiversiteit (bijen, vlinders etc.).

Spelen en bewegen
Kinderen en jong volwassenen spelen en bewegen veel minder buiten dan voorheen, terwijl het van groot belang is voor de ontwikkeling en gezondheid. Mensen die actief zijn hebben minder kans op overgewicht en bewegen bevordert de lichaamsmotoriek en daarmee de gezondheid. In 2020 heeft de focus dan ook gelegen in het vinden van aansluiting op Sport- en beweegnota van Maatschappelijk Ontwikkeling. Spelen en bewegen hebben, zeker in deze Covid periode bijgedragen aan sociale cohesie in de wijken. Er zijn acht speelplaatsen vernieuwd. Hierbij zijn de inwoners nauw betrokken in het maken van keuzes over de inrichting. Voorbeeld hiervan is de herinrichting van speeltuin de Zudde in Nieuwkoop.

Kinderboerderij Nieuwkoop
De bouw van de nieuwe kinderboerderij was eind 2018 in een impasse geraakt. De Stichting Kinderboerderij Nieuwkoop beschikte over onvoldoende middelen om het laatste gebouw, de werkplaats/kantine, te bouwen. In het afgelopen jaar zijn nieuwe fondsen geworven en heeft ook de gemeente financiële hulp geboden, met als doel het project succesvol af te ronden. In november zijn de werkzaamheden eindelijk afgerond en kunnen de maatschappelijke initiatieven worden opgezet in deze mooie en inspirerende omgeving.

Nautisch en vaarwegbeheer
Het plassengebied in- en rond onze gemeente zijn karakteristiek. Zowel voor onze inwoners, alsook bezoekers. Voor het nautisch en vaarwegbeheer hebben wij een vaarwegenverordening opgesteld. In de verordening worden regels gesteld ten behoeve van gebruik en de instandhouding van de vaarwegen en het vaarverkeer. De verordening is in het voorjaar van 2020 door de raad vastgesteld.

Vlinderidylle
In het kader van het beleid tot het vergroten van de biodiversiteit binnen de gemeente is in het najaar van 2019 samen met het IVN en De Vlinderstichting een vlinderidylle aangelegd in de kern Nieuwkoop. In 2020 is dit project afgerond door het onkruidvrij houden van de opgekomen planten en doorzaaien met hetzelfde zaadmengsel om een goed gesloten geheel te krijgen. Ook zijn vroeg bloeiende bollen in de nabijheid van de idylle geplant. De eerste vlinderinventarisatie heeft inmiddels plaatsgevonden door de vlinderwerkgroep van het IVN.

Inventarisatie bijzondere groenelementen
Met het tot stand komen van een inventarisatielijst is het onderzoek afgerond naar bijzondere groenelementen in het gehele landelijk gebied van de gemeente. Te denken valt hierbij aan houtwallen, geriefbosjes en hakhoutbosjes. De groenelementen worden opgenomen in de lijst van beschermwaardig groen. Niet alleen vanwege hun waarde als bijzonder groen maar zeker ook uit cultuur-historisch oogpunt.

Insectenhotel/nestkasten volkstuin
Op verzoek van het bestuur van volkstuinvereniging De Geschikte Peer in de kern Ter Aar heeft de gemeente in 2020 een groot insectenhotel geplaatst op het volkstuincomplex. Ook werden vijf nestkasten opgehangen.

Vroeg bloeiende bloembollen
Vroeg vliegende insecten hebben in het voorjaar vaak gebrek aan stuifmeel.
Daarom zijn in de kernen Nieuwveen en Zevenhoven vroeg bloeiende bloembollen geplant.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2021 08:43:50 met de export van 07/06/2021 08:33:41